Školní rok 2022/2023       

Ukončení školního roku

V pátek 30. června zasedli naši žáci naposledy v tomto školním roce do lavic, aby si převzali svá vysvědčení a zakončili tak období školní výuky. My jim všem přejeme krásné prázdniny!

Foto zde. 

Ochrana člověka za mimořádných situací

V úterý 27. června jsme ve škole uspořádali projekt "OČMS". Ve spolupráci s PČR a SDH Kosova Hora si žáci odnesli mnoho dobrých rad v případě nouzových a život ohrožujících situací. Nádavkem jim byly představeny moderní pomůcky, které záchranným složkám usnadňují práci.

Foto zde. 

Pražský hrad

Osmáci se v pondělí 26. června rozjeli do Prahy. Navštívili Pražský hrad, svatovítskou katedrálu i Zlatou uličku.

Foto zde. 

Výlet na zámek Dobříš

V pátek 23. června podnikli naši předškoláci, společně s žáky 2. a 3. třídy, výlet na dobříšský zámek. Prohlédli si nově zrekonstruované Oranžerie, kde navštívili hned několik interaktivních výstav - Galerii Emilie a Zdeňka Milerových, Expozici Voda a Tajuplný les.

Foto zde. 

Národní muzeum

Ve středu 21. června se do Prahy rozjeli i čtvrťáci. Prvotně plánovanou exkurzi v Národním muzeu s pořadem "Od trilobitů po mamuty" rozšířili o zhlédnutí pamětihodností na náměstí Republiky a návštěvu hračkárny Hamleys v ulici Na Příkopě.

Foto zde. 

ZOO Praha

Prvňáčci podnikli ve středu 21. června výlet do pražské ZOO. Mimo obvyklé prohlídky navštívili terárium i Velemlokárium a v objednaném výukovém programu se dozvěděli mnoho zajímavých informací o obojživelnících.

Foto zde. 

Spaní ve škole

Ze čtvrtka 15. června do pátku 16. června nocovali žáci 3., 6. a 8. třídy ve škole. Navečer si se svými učiteli zahráli hry, opekli buřty a zazpívali u táboráku. Poté se uložili do svých improvizovaných postýlek. Ráno posnídali a plni zážitků usedli opět do školních lavic.

Foto zde. 

Bezpečný den Sedlčany

V pátek 9. června navštívili žáci 6. a 8. třídy akci pořádanou městem Sedlčany s názvem Bezpečný den. Zhlédli ukázku práce i techniky bezpečnostních složek.

Foto zde. 

VODA

V úterý 6. června si p. uč. Monika Kellerová povídala s našimi předškoláky o vodě. Výuka budoucích prvňáčků probíhala v učebně přírodopisu za využití nových moderních pomůcek. Dozvěděli se, že naše planeta je téměř ze tří čtvrtin tvořená vodní plochou, že voda je životně důležitá, a proto s ní nemáme plýtvat, prohlédli si čistou i znečištěnou kapku vody pod mikroskopem. 

Foto  zde. 

Pohádkový les

si žáci 8. třídy připravili pro své mladší spolužáky na Den dětí, a to ve čtvrtek 1. června. 

Foto zde. 

Jarní T-ballové ligy

se v tomto školním roce zúčastnila tři naše družstva. V kategorii 4. a 5. tříd obsadili naši hráči 5. místo (foto zde), v kategorii 6. a 7. tříd jsme se probojovali na 4. místo (foto zde) a ve slowpitchi, který je určený nejstarším žákům, jsme vybojovali 3. místo (foto zde ). Všem hráčům blahopřejeme a děkujeme za skvělou reprezentaci školy!

Klub mladého diváka

Členové Klubu mladého diváka se v pondělí 29. května vypravili do Divadla Járy Cimrmana na poslední divadelní představení tohoto školního roku. Divadelní cyklus zakončili klasikou, a to Čapkovou Válkou s mloky v podání divadla Aqualung.

Foto zde. 

Výsledky zápisu do MŠ

Dne 10. května 2023 proběhl zápis dětí do MŠ na školní rok 2023/2024. 

Seznam přijatých dětí najdete na úřední desce školy (u vstupu do areálu školy), na nástěnkách v šatnách všech tříd MŠ a také ZDE .

Těšíme se na nové kamarády!


Den řemesel II

V pátek 26. května jsme v odborných učebnách přivítali žáky okolních základních škol. Ve spolupráci se studenty SOU Sedlčany jsme pro ně přichystali Den řemesel, v tomto školním roce již druhý. 

Foto zde. 

Výlet do Jump arény Tábor

Ve středu 24. května si žáci 5. a 6. třídy udělali výlet do Jump arény v Táboře. 

Foto zde. 

Škola v přírodě - Střelské Hoštice 22.5. až 26.5.2023

Letošní školu v přírodě jsme zahájili výletem do Hoslovic, kde jsme navštívili starodávný mlýn a farmu. Den jsme zakončili večerním kinem s filmem Hotel Transylvánie. Fotky zde. 

Úterní ráno jsme začali svižnou rozcvičkou a celý den se nesl ve sportovním duchu. Dopoledne turistický výlet do Střelských Hoštic, poté sportovní odpoledne přerušené dešťovými přeháňkami. Ty jsme přečkali v herně a v kině. Večer jsme věnovali hře na šipkovanou. Fotky zde. 

Ve středu jsme vyrazili za vlky na Srní a potom jsme naučnou stezkou Povydří doputovali na Čeňkovu pilu. Večer jsme si u táboráku opekli buřty a zazpívali. Fotky zde. 

Čtvrteční dopoledne jsme prožili na hradě Rabí, odpoledne jsme si užívali v sušickém aquaparku. Den jsme zakončili diskotékou a čtvrťáci vyžádanou stezkou odvahy. Fotky zde. 

Páteční návrat ze školy v přírodě jsme si zpestřili plavbou po Vltavě. Domů si všichni odvážíme spoustu pěkných zážitků. Fotky zde. 

Výsledky zápisu do 1. třídy

V měsíci dubnu proběhl zápis předškoláků do 1. třídy ZŠ. 

Seznam přijatých dětí najdete na úřední desce školy (u vstupu do areálu školy), v šatnách MŠ a také zde.

Již se těšíme na nové prvňáčky!


Zápis dětí do mateřské školy

se uskuteční ve středu 10. května 2023 od 8:00 do 17:00 hodin v budově MŠ Kosova Hora. Pro bližší informace klikněte zde.

Ukliďme Kosovku a
Čarodějnický den

Obě akce jsme již tradičně spojili do jednoho dne, a to do čtvrtka 27. dubna. Nejdříve úklid, pak čarodějnické reje a soutěže s vyhlášením Missky a Missáka všech čarodějů. Moc jsme si to užili!

Foto zde. 

Svět nevidomých

Zajímavou přednášku paní Miklášové absolvovali ve druhé půlce dubna také žáci 3. třídy a druhého stupně. U všech se setkala s velkým zájmem a velmi pozitivním hodnocením.

Foto zde. 

TURNAJE VE VYBÍJENÉ PRO ŽÁKY 1. STUPNĚ

se odehrály ve dvou po sobě následujících čtvrtcích, 13. dubna a 20. dubna, na 1.ZŠ Sedlčany. Naši školu reprezentovaly týmy složené z žáků 2. a 3. třídy a 4. a 5. třídy. Na stupně vítězů se, bohužel, neprobojovaly.

Foto zde. 

ZÁPIS DO PRVNÍ TŘÍDY

V pátek 14. dubna jsme ve škole přivítali 17 budoucích školáků. Školní prostředí pro ně, díky předškolní třídě v budově školy, není neznámé, a proto jejich zápis k povinné školní docházce probíhal v duchu pohodové a přátelské atmosféry. Za své snažení byli odměněni drobnými dárky a pamětním listem.

Foto zde. 

Informace a dokumenty k zápisu ke stažení zde. 

BLUE-BOTI VE VÝUCE

S interaktivními robůtky si v rámci výuky Informatiky vyzkoušeli své  programátorské schopnosti žáci 4. třídy. Zjistili, že učení nemusí být mučení, ale taky báječná zábava.

Foto zde. 


SEDLČANSKÁ RŮŽE

Ve čtvrtek 13. dubna se na 1. Základní škole v Sedlčanech utkali v recitační soutěži "Sedlčanská růže" nejlepší recitátoři škol Sedlčanska. Naši školu reprezentovali vítězové školního kola. Ocenění získali ve svých kategoriích Filip Fekete, který vybojoval 2. místo a Pavlína Pištěková, která obdržela čestné uznání.

Foto zde. 

Klub mladého diváka u Spejbla a Hurvínka

Členové Klubu mladého diváka se ve středu 12. dubna vypravili do Divadla Spejbla a Hurvínka. Temná atmosféra, detektivní zápletka, děsivé zpěvy a tance, při kterých by se i v loutkách krve dořezal, to je charakteristika divadelního představení "Spejbl a město hříchu" přímo od jeho tvůrců. U našich žáků představení sklidilo velký úspěch.

Foto zde. 

Prvňáčci se stali učni

Pro své prvňáčky si paní učitelky Kateřina Matoušková z naší školy a Iveta Reinischová z 1. ZŠ Sedlčany připravily ve středu 12. dubna interaktivní dopoledne v muzeu, během něhož žáky seznámily s tím, co byly cechy, a přiblížily jim jednotlivá řemesla. Po úspěšném splnění všech úkolů dostaly děti za odměnu medaile a byly prohlášeny za učně svých vybraných cechů.

Foto zde, 

EXKURZE DO TECHMANIE PLZEŇ

V úterý 11. dubna se žáci druhého stupně, společně s žáky 5. třídy, vydali na exkurzi do vědeckotechnického centra Techmania Science Center v Plzni. Nejen v expozici, ale i v planetáriu, žáci při různorodých aktivitách prožili nezapomenutelné chvíle plné dobrodružství a zábavy a poznali, že fyzika může být nejen vědou, ale i príma dobrodružstvím. 

Foto zde. 

SVĚT NEVIDOMÝCH

V pondělí 3. dubna a ve středu 5. dubna měli možnost žáci 1., 2., 4. a 5. třídy nahlédnout do světa nevidomých díky přednášce paní Miklášové z nadačního fondu Mathilda. Velmi zajímavý pořad měl u žáků velký ohlas. Těšit se na něj mohou v průběhu dubna i žáci ostatních tříd.

Veřejnost je srdečně zvána na pořad o světě nevidomých do sedlčanské knihovny v pátek 28. 4. od 15 hodin.

Foto zde. 

ŠKOLNÍ KOLO RECITAČNÍ SOUTĚŽE

proběhlo ve čtvrtek 30. března. Zúčastnili se ho nejúspěšnější recitátoři třídních kol. Vítězové jednotlivých kategorií nás budou reprezentovat na recitační přehlídce škol regionu Sedlčanska, Sedlčanské růži.

Foto zde. 

ŠKOLA NANEČISTO

V úterý 28. března zasedli již podruhé v tomto školním roce do lavic první třídy naši předškoláci. Paní učitelka je za jejich pilnou práci velmi chválila!

Foto zde. 

TONDA OBAL NA CESTÁCH

je název interaktivního programu společnosti EKO-KOM o třídění a recyklaci odpadu. Naši žáci se ho zúčastnili v úterý 28. března. 

Foto zde. 

Bruslení

Druhá výuková lekce bruslení proběhla na zimním stadioně v Sedlčanech v pátek 24. března. Zúčastnili se jí žáci 1. i 2. stupně.

Foto zde. 

Plavecký výcvik žáků 1. , 2. a 3. třídy 

začal v pátek 6. ledna a končil pátkem 17. března. Naši žáci absolvovali deset dvouhodinových lekcí v Plavecké akademii Tábor. Někteří se učili základům plavání, někteří zdokonalili své plavecké styly. Součástí výuky zdatnějších plavců byla i záchrana tonoucího a pravidla první pomoci. 

Na závěr plaveckého výcviku obdrželi všichni účastníci mokré vysvědčení a vítězové závodů v jednotlivých kategoriích i krásné diplomy.

Lekce plavání i doprava na výcvik byly plně hrazené z finančních prostředků školy.

Foto zde. 


Škola nanečisto

Před blížícím se zápisem do 1. třídy jsme do školních lavic pozvali naše předškoláky, aby si mohli vyzkoušet, jak to vlastně v té škole chodí. Školou nanečisto je provázela paní učitelka Matoušková z 1. třídy.

Fotky zde. 

Bruslení na Zimním stadionu Sedlčany

V úterý 7. března jsme si zpestřili výuku bruslením na zimním stadionu. Žáci měli možnost  učit se základům bruslení, nebo zdokonalovat své bruslařské dovednosti.

Foto zde.  

Klub mladého diváka

V úterý 21. února jsme s Klubem mladého diváka vyrazili na další divadelní představení do Prahy. Tentokrát jsme zhlédli zpěvohru od W. A. Mozarta "Kouzelná flétna" v Divadle v Dlouhé.  

Foto zde. 

Lyžařský kurz na Monínci

byl i v letošním školním roce organizovaný ve spolupráci s lyžařskou školou na Monínci. Uskutečnil se v předposledním únorovém týdnu, od pondělí 20. února do pátku 24. února. Pod vedením zkušených instruktorů se žáci naší školy i děti ze školy mateřské učili lyžovat od základů, nebo své lyžařské dovednosti zlepšovali. 

Foto zde. 

Letošní masopustní týden,

kterým jsme si zpestřili povinnou školní docházku a zúčastnili se ho i naši předškoláci, proběhl v týdnu od 13. února do 17. února. Navázal tak na masopustní průvod v naší obci.

Nejlépe vyhodnocena byla 1. a 6. třída. Své vítězství oslavily šampaňským, jak to u vítězů bývá zvykem.

Foto zde. 













MASOPUSTNÍ TÝDEN VE ŠKOLE

Členové školního parlamentu pro nás i v tomto školním roce připravili masopustní týden.

V pondělí jdeme v teplákovkách, v úterý budeme všichni strašit. Středa je ve znamení vzorů - puntíkované, pruhované, kytičkované a další vzorované oblečení bude vítané.
Ve čtvrtek se přeměníme na postavičky z kultovních filmů, seriálů, her a komiksů.
V pátek se dozvíme, která třída se masopustního týdne zhostila nejlépe. 

Týden plný zábavy přeje ŠKOLNÍ PARLAMENT!


Plavecký výcvik 

žáků 1. - 3. třídy začal v pátek 6. ledna a bude ukončený pátkem 17. března. Letos bude opět realizovaný ve spolupráci s Plaveckou akademií Tábor. Plavecký výcvik zahrnuje 10 dvouhodinových lekcí  a je povinnou součástí výuky. Veškeré finanční náklady proto hradí škola ze svého rozpočtu.
Našim žáčkům přejeme, ať si lekce plavání užijí a odnesou si z nich užitečné dovednosti, které ve svém životě prakticky využijí.

Fotky zde. 

Fyzika s předškoláky

V úterý 3. ledna jsme do výuky v nové odborné učebně Fyziky pozvali děti z naší mateřské školy. Zkusily si, jak fungují fyzikální zákony. Např. že podtlak v lahvi je schopný vcucnout vejce, že existuje přilnavost dvou různých materiálů, že voda z propíchaného pytlíku díky tamponádě nevyteče a spoustu dalších fyzikálních "kouzel".

Foto zde. 

Vánoční besídka

naší školy se uskutečnila ve středu 21. prosince v Kulturním domě Sokolovna v Kosově Hoře. Rodičům i veřejnosti předvedli svá vystoupení žáci základní školy a letos premiérově i děti z mateřské školy.

Foto zde. 

Videa zde. 

Adventní ťukání

V úterý 20. prosince žáci 1. stupně navštívili představení žáků ZUŠ Sedlčany s názvem Adventní ťukání v sedlčanském divadle. Ve vánočně laděném pořadu vystupovali i naši spolužáci. 

Foto zde. 

Vánoce ve skanzenu

Na staročeské vánoce jsme se dojeli v pátek 16. prosince podívat do Skanzenu Vysoký Chlumec. K projití byla připravená stezka plná vánočních úkolů. Uvnitř jedné z chaloupek jsme si vyrobili ozdoby z papíru, věštili z odlitého vosku svoji budoucnost, upekli si čerta z kynutého těsta a ozdobili perníčky. Do školy jsme se vrátili plni dojmů a vánoční nálady.

Foto zde. 

Vzhledem k vzrůstu cen surovin a energií dojde od 1. 1. 2023 

k navýšení stravného o 4 Kč u dětí mateřské školy, žáků základní školy a všech zaměstnanců.

U cizích strávníků se cena za oběd zvýší o 10 Kč.

Děkujeme za pochopení.

Řemeslný den

jsme uspořádali v úterý 6. prosince. Připravili jsme ho ve spolupráci se SOU Sedlčany a do našich moderně vybavených odborných učeben jsme pozvali i žáky základních škol v okolí - 2. ZŠ Propojení Sedlčany a ZŠ a MŠ Vrchotovy Janovice. Žáci si měli možnost vyrobit vánoční zápich z přírodnin, kovový svícen, ozdobit perníčky a muffiny.

Foto zde. 

Mikulášská nadílka

V pondělí 5. prosince nás navštívil Mikuláš se svojí družinou. V knize hříchů a dobrých skutků měl zapsáno vše. A tak se trestalo i nadělovalo.

Foto zde. 

Video zde. 

Vánoční jarmark a dílny

V sobotu 26. listopadu jsme měli milou příležitost pozvat do školy širokou veřejnost na Vánoční jarmark a dílny. V přízemí budovy si mohli návštěvníci ve vánočních dílnách vyrobit vánoční přání, drobnou vánoční dekoraci, nazdobit perníčky a malou keramickou ozdobu. V 1. patře mohli navštívit místnost s vánočními tradicemi a fotokoutkem, vánoční kavárnu s mnoha dobrotami a samotný vánoční jarmark. Celá akce byla prodchnutá velmi milou a srdečnou atmosférou, za níž vděčíme a děkujeme všem zúčastněným!

Foto zde. 

Netradiční Vánoce v muzeu

se jmenovala akce, kterou sedlčanské muzeum zahájilo adventní období. Navštívili ji i žáci 7. třídy. Mohli si prohlédnout práci zručných řemeslníků i něco si zakoupit, ať už drobný dárek nebo nějakou dobrotu.

Foto zde. 

Kocourek Modroočko

Ve středu 23. listopadu se naši předškoláci a žáci 1. až 4. třídy vydali do sedlčanského divadla na muzikálové představení Kocourek Modroočko v nastudování divadelního souboru ZUŠ Příbram. Moc se všem líbilo!

Fotky a video zde. 

Přerušení provozu MŠ

Z důvodu velkého počtu odhlášených dětí z docházky bude provoz naší MŠ v pátek 18. listopadu 2022 přerušen. Více zde.

ŘEDITELSKÉ VOLNO

Na pátek 18. listopadu 2022 vyhlašuje ředitel školy volný den pro žáky ZŠ, a to z organizačních a technických důvodů. Více zde

Drakiáda

Celoškolní projekt  "Drakiáda" se uskutečnil těsně před podzimními prázdninami, v úterý 25. října. Naučili jsme se díky němu vyrobit a zdobit draka, starší žáci si své dovednosti zdokonalili. Díky prezentacím, které si připravili osmáci, jsme se dozvěděli o tradici pouštění draků u nás i v jiných zemích.
Počasí nám přálo, draci krásně létali a my jsme se dobře bavili. Co víc si přát!

Fotky zde. 

Vytrvalostní běh v Sedlčanech

Ve středu 12. října se vybraní žáci školy zúčastnili závodu ve vytrvalostním běhu v Sedlčanech. Všem žákům, kteří nás reprezentovali, děkujeme a Jakubovi Vávrovi blahopřejeme k vítězství!

Foto zde. 

Video zde. 

Výstava včelařů ve Vrchotových Janovicích

Ve čtvrtek 8. září a v pátek 9. září se žáci 1. až 4. třídy vydali vláčkem do Vrchotových Janovic na včelařskou výstavu, kterou místní spolek včelařů uspořádal ke svému 140. výročí založení. K vidění byly historické i moderní chovatelské potřeby. Výstavou nás prováděl včelařský mistr, pan Miroslav Dvořák. V jeho podání bylo povídání o včelách nabyté informacemi, zajímavostmi i lehkým humorem, jak už to u něj bývá. Domů jsme odjížděli nejen s drobnými dárky, ale hlavně obohaceni o krásný zážitek.

Fotky zde. 

Zahájení školního roku 2022/2023

V první školní den jsme se za přítomnosti vedení obce sešli na školním hřišti, abychom zde slavnostně zahájili letošní školní rok. Srdečně jsme přivítali nejen nové prvňáčky, ale i všechny ostatní žáky a popřáli jim v nastávajícím roce hodně zdaru.

Foto zde. 

ZAHÁJENÍ ŠKOLNÍHO ROKU 2022/2023

Nový školní rok zahájíme ve čtvrtek 1. září 2022 v 8:30 hodin na školním hřišti
(v případě nepříznivého počasí v tělocvičně).

Prosíme žáky o včasný příchod (již v 8.15). Vyučování bude končit do 10:00 hodin.

Školní družina bude otevřena od pátku 2. září.
Obědy ve školní jídelně budou mít všichni žáci školy přihlášené od 2. září.

Pokud o oběd nebude mít žák zájem, je nutné jej individuálně odhlásit
u paní hospodářky M. Havelkové (tel. 607 026 765).

Informace o organizaci školního roku 2022/2023 zde.

Na zahájení školního roku srdečně zveme nejen žáky, ale i jejich rodiče.

Těšíme se na Vás!