školní rok 2021/2022

Slavnostní vyřazení absolventů 2022

Ve čtvrtek 30. června 2022 proběhlo slavnostní vyřazení žáků 9. třídy na zahradě školy za přítomnosti starosty a místostarostky obce Kosova Hora.

Všem absolventům přejeme mnoho štěstí a úspěchů v dalším studiu!

Fotogalerie vyřazení absolventů zde. 

Video z vyřazení absolventů zde. 


Video z plesu Rady rodičů 

Video z plesu konaného dne 22. dubna 2022 v Kulturním domě - Sokolovna v Kosově Hoře 

ke stažení zde. 

Vyhodnocení sběru papíru a víček od PET lahví

V týdnu od 20. června do 24. června se uskutečnil sběr papíru a víček. Celkem naši žáci sebrali 2 518 kg papíru a 112 kg víček.

Nejúspěšnějšími sběrači papíru byli: M. Kašpárek (845 kg), P. Pištěková (287,5 kg) a Eliška a Nina Pánkovy (po 114 kg). 

Nejlepšími sběrači víček byli: M. Jícha (29,3 kg), P. Pištěková (13,5 kg) a M. Bursík (12 kg).

Ocenění žáci získali dárkové poukazy do Decathlonu. Blahopřejeme!

Foto zde. 

OČMS

V úterý 28. června proběhl projekt "Ochrana člověka za mimořádných situací". Ke spolupráci jsme přizvali složky integrovaného záchranného systému. Žáci tak měli unikátní možnost získat cenné rady od profesionálů i nahlédnout "pod pokličku" jejich práce. 

Děkujeme Zdravotnické záchranné službě SČK, Městské policii Sedlčany, dálničnímu oddělení PČR a SDH Kosova Hora za perfektní dopoledne plné jedinečných zážitků.

Foto a videa zde. 

Den řemesel

V pondělí 27. června jsme v rámci spolupráce se školami uspořádali Den řemesel. Pozvání přijali žáci 2. ZŠ Propojení Sedlčany a ZŠ a MŠ Vrchotovy Janovice. Po úvodním testu řemeslných znalostí si zástupci jednotlivých škol zkusili vyrobit chlebíčky, zhotovit stojan na dílenské nářadí a zasoutěžili si v montáži trubek. To vše pod vedením studentů SOU Sedlčany.

Foto a videa zde. 

Šesťáci v Praze

Ve čtvrtek 23. června vyrazila 6. třída na výlet do Prahy. Cílem byla „Královská cesta“, která vede od Prašné brány na Náměstí republiky přes Karlův most až na Pražský hrad. Historickou trasou, kterou projížděli nastávající čeští králové ke korunovaci jsme nachodili po centru Prahy 8 km, což byl ve čtvrtečním parnu v pražských rozpálených ulicích úctyhodný výkon. V polovině trasy jsme si dali oběd ve stínu stromů v parku na ostrově Kampa, v poledne jsme na Hradčanském náměstí viděli impozantní střídaní hradní stráže doprovázené živou hudbou hradní kapely. U Pražského hradu jsme se svezli historickou tramvajovou linkou číslo 23 a poté ještě jednu zastávku metrem z Malostranské na Staroměstskou. V samém závěru jsme si dali svižný výšlap skrz celé Václavské náměstí těsně pod Muzeum, kde jsme se za odměnu občerstvili v  jednom známém fastfoodu. Poté už jsme s posledními zbytky sil došli na Hlavní nádraží, nasedli do vlaku a s naplněnými bříšky a plni zážitků se vydali zpět k domovu.


Foto a video zde, 

Pohádkový les

si pro své mladší spolužáky připravili ve středu 22. června žáci 9. třídy.  Na stanovištích v kolihovském lese děti plnily zábavné úkoly, které si pro ně postavičky ze známých českých pohádek přichystaly.

Foto zde. 

Pohádkový les deváťáci uspořádali také ve čtvrtek 23. června, a to pro děti z mateřské školy. Moc se jim líbil!

Foto zde. 

Třeťáci v sedlčanské knihovně

Žáci třetího ročníku navštívili v úterý 14. 6. Městskou knihovnu v Sedlčanech. Paní knihovnice Jana Roškotová si pro ně připravila naučný a interaktivní pořad o divadle. Dozvěděli se tak, že historie divadla sahá až do pravěku. Také se seznámili s pojmy z divadelního prostředí. Věděli byste, kdo je to inspicient nebo kde je v divadle forbína? Děti si vyzkoušely pohybovou i hlasovou průpravu a na závěr si každá skupina připravila své vlastní představení. Tím však naše návštěva Sedlčan neskončila. Paní Roškotová nám jako překvapení domluvila návštěvu divadla v KDJS Sedlčany! Zaměstnanci nás provedli celou budovou od sklepa a orchestřiště přes kabinu zvukaře a osvětlovače až po samou půdu divadla. Byl to skutečně nezapomenutelný zážitek. 

Foto zde. 

Den otevřených dveří

V sobotu 11. června jsme u příležitosti oslav k výročí 750. let od první zmínky o Kosově Hoře pozvali do školy místní rodáky a veřejnost. V každé třídě, na sportovním hřišti i školní zahradě byl pro návštěvníky přichystaný program. Největší úspěch měla unikátní sbírka vycpanin, kterou škola vlastní a obsahuje exponáty staré více než 50 let. Dále byly vystavené moderní učební pomůcky. Znalosti o Kosově Hoře si příchozí mohli otestovat díky vytvořeným interaktivním učebním programům. Svoji zručnost si všichni mohli ověřit v pracovních a výtvarných dílničkách.

Foto zde. 

Zápis do MŠ

10. května 2022 proběhl zápis dětí do MŠ na školní rok 2022/2023, tentokrát už za přítomnosti dětí. Těšíme na nové kamarády!

Seznam přijatých dětí najdete na úřední desce školy (u vstupu do areálu školy), na vstupních dveřích do obou budov školy a také ZDE.

Škola v přírodě - Stará Živohošť

První den školy v přírodě nám příjemně uběhl. Po ubytování jsme zašli k řece, odpoledne jsme strávili hraním týmových her. 

V úterý jsme začali výukou a poté se odměnili bowlingem. Odpoledne jsme podnikli pěší výlet na vyhlídku Šemíkův skok a den jsme zakončili táborákem s opékáním buřtů. 

Středeční dopolední výuku jsme vystřídali koupáním v bazénu. Odpoledne jsme hráli hry a večer tančili na diskotéce.

Ve čtvrtek jsme opět po výuce navštívili bazén. Odpoledne jsme zakončili pobytovou hru nalezením pokladu a večer v letním kině zhlédli film Coco. 

Foto zde. 

Turnaje v T-ballu

se naši žáci zúčastnili ve čtvrtek 26. května. Smíšený tým dívek a chlapců ze 6. a 7. třídy podal v konkurenci škol sedlčanského regionu srdnatý výkon a ve vyrovnaném finále podlehl 1. Základní škole Sedlčany v rozstřelu.
Gratulujeme ke krásnému 2. místu!

Foto zde. 

Návštěva knihovny v Sedlčanech

V úterý 24. května navštívili prvňáčci a druháčci knihovnu. Paní knihovnice pro ně měla připravenou krásnou čtenářskou dílnu věnovanou známému dětskému autorovi, Miloši Kratochvílovi. Moc se nám tam líbilo!

Foto zde. 

Zvláštní zápis UKRAJINSKÝCH dětí do MATEŘSKÉ ŠKOLY A DO 1. třídy ZÁKLADNÍ ŠKOLY

СПЕЦІАЛЬНИЙ ЗАПИС УКРАЇНСЬКИХ ДІТЕЙ У ДИТЯЧИЙ САДОК ТА У ПЕРШИЙ КЛАС ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ


Zápis ukrajinských dětí do mateřské školy a ukrajinských žáků do 1. třídy základní školy pro školní rok 2022/2023 se koná v pondělí 6. 6. 2022 od 13:00 do 16:00 hodin. 

Místem zápisu pro děti do MŠ je Mateřská škola Kosova Hora čp. 325, zápis žáků do 1.třídy ZŠ se uskuteční na adrese Základní škola Kosova Hora čp. 85.


Tento zvláštní zápis je určen pouze dětem, kterým byla poskytnuta dočasná ochrana v souvislosti s válkou na Ukrajině. 

Vezměte s sebou:

- vízum k pobytu nad 90 dnů za účelem strpění pobytu na území ČR

- doklad (pas) zákonného zástupce

- rodný list dítěte (je-li k dispozici) 

Přijímáme děti s pobytem ve spádové oblasti školy.


Oznámení o speciálním zápisu do MŠ / Повідомлення про спеціальний запис до дитячого садка

Oznámení o speciálním zápisu do ZŠ / Повідомлення про спеціальний запис до початкової школи

ZASÁHNI

je název sportovní soutěže v běhu a střelbě, kterou pořádá SOU Sedlčany. Za naši školu se zúčastnily celkem čtyři týmy ve třech kategoriích. Dívčí družstvo se umístilo na krásném 3. místě!

Foto zde.  

Exkurze do Prahy

Žáci 5. třídy se ve čtvrtek 19. května vypravili do hlavního města. Navštívili Národní muzeum a Staroměstský orloj.

Foto zde.  

Přírodovědná soutěž "Čtyřlístek"

se konala ve čtvrtek 19. května na 2. Základní škole Propojení v Sedlčanech. Naši školu reprezentovali Ondra Pittner, Honzík Procházka a Aďa Vávrová a v konkurenci ostatních škol Sedlčanska obsadili 3. místo. Blahopřejeme!

Foto zde. 


ŠKOLNÍ KOLO V RECITACI

žáků 1. stupně se odehrálo v pátek 6. května. Porota stála před těžkým úkolem, vybrat nejlepší recitátory z každé kategorie.    

Vítězům blahopřejeme!

Foto zde. 

Zápis do 1. třídy

V měsíci dubnu proběhl zápis předškoláků do 1. třídy ZŠ, po dvou letech konečně za přítomnosti dětí. Již se těšíme na nové prvňáčky!

Seznam přijatých dětí najdete na úřední desce školy (u vstupu do areálu školy), v šatnách MŠ a také ZDE.


UKLIĎME KOSOVU HORU A PÁLENÍ ČARODĚJNIC

Tradici našich předků i tu novodobou jsme spojili do jednoho dne. Ráno jsme vyrazili uklízet a poté jsme se odměnili čarodějnickým rejem, opékáním buřtů a spálením čarodějnice. Tím jsme definitivně zažehnali zlé síly. Své zdraví utužili žáci 1. stupně v soutěži čarodějnických disciplín a žáci 2. stupně v turnaji ve vybíjené.

Fotky zde. 

Informace a dokumenty k zápisu do MŠ ke stažení zde.

VELIKONOCE VE SKANZENU

se jmenoval pořad, kterého jsme se zúčastnili na Modré pondělí ve skanzenu na Vysokém Chlumci. Vyzkoušeli jsme si velikonoční zvyky a tradice a seznámili se s tím, jak slavili velikonoce a příchod jara naši předkové.

Foto zde. 

Beseda se včelařem

Velmi zajímavou besedu s praktickými ukázkami jsme absolvovali ve čtvrtek 7. dubna. Díky učiteli včelařství, panu Miroslavu Dvořákovi, se naši žáci dozvěděli o životě včel a jejich produktech mnoho zajímavých informací. Závěr besedy byl věnovaný výrobě svíček z včelího vosku a léčivé propolisové masti. 

Foto zde. 

Divadelní představení v kině v Kosově Hoře

Ve čtvrtek 31. března přijeli do Kosovy Hory herci Divadélka pro školy z Hradce Králové. V jejich podání zhlédli žáci 1. stupně Africkou pohádku a starší žáci vystoupení s názvem Legenda V+W. Obě představení měla velký úspěch.

Foto a video zde. 

Zápis do 1. třídy

se konal v pátek 1. dubna. Ve škole jsme přivítali dvacet předškoláků s jejich rodiči a strávili s nimi pěkné odpoledne. Budoucí prvňáčci byli velmi šikovní!

Foto zde. 

PRODLOUŽENÍ MIMOŘÁDNÉHO OPATŘENÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ

Milí strávníci, vzhledem k tomu, že ztížené provozní podmínky přetrvají v naší školní jídelně i v týdnu od 4.4. do 8.4.2022, bude se ve zmíněném období připravovat opět pouze jeden druh jídla. Věříme, že příčiny omezení provozu ŠJ brzy pominou a budeme se tak moci vrátit do běžného režimu.

Zachovejte nám přízeň.

Recitační soutěž CARMINA

V úterý 29. března se po dvouleté pauze opět konala recitační soutěž Carmina v Sedlčanech. Naši školu reprezentovali žáci 2. stupně: Jakub Vávra, Patrik Fekete, Nina Pánková, Jan Procházka a Adéla Vávrová. Ve velké konkurenci škol získala Nina Pánková za svůj přednes Čestné uznání.

Foto zde. 

ŠKOLA NANEČISTO

se uskutečnila v úterý 8. března a ve čtvrtek 24. března. Pro své kamarády předškoláky si ji připravili prvňáčci se svojí paní učitelkou.

Fotky zde. 

MIMOŘÁDNÉ OPATŘENÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ

Oznamujeme všem strávníkům, že v období od 29.3. do 31.3.2022 se bude ve školní jídelně z provozních důvodů připravovat pouze jeden druh jídla, na jídelním lístku označený jako oběd 1. 

V případě, že nebudete mít o daný oběd zájem, včas si jej odhlašte buď prostřednictvím elektronického systému v jídelně, anebo přes svůj účet na www.strava.cz.  Ve výjimečných případech bude možno oběd na úterý 29.3.2022 odhlásit týž den ráno do 8:00 hodin.

Děkujeme za pochopení.

INFORMACE ZE ŠKOLNÍ JÍDELNY

Oznamujeme všem strávníkům, že v souvislosti s plošným zdražováním potravin a energií dojde od 1. dubna 2022 k navýšení cen školního stravování. Strávníkům naší MŠ i ZŠ bude částka za oběd či celodenní stravování zvýšena o 5 Kč, cizím strávníkům pak o 10 Kč.

Děkujeme za pochopení.

LYŽAŘSKÝ KURZ NA MONÍNCI

Od pondělí 14. března do pátku 18. března se žáci školy, spolu s dětmi ze školky, účastnili lyžařského kurzu na nedalekém Monínci. I přes jarní počasí si sněhu užili a zvládli základní lyžařské dovednosti. Zdatnější lyžaři se v lyžování zdokonalovali.

Fotky a videa zde. 

Informace a dokumenty k zápisu ke stažení zde. 

Masopustní úterý

Jemine, domine, masopust pomine, jemine, domine, masopust pryč!

Masopust přestane, růženec nastane, jemine domine, masopust pryč!

Podle starého lidového zvyku jsme se s masopustem rozloučili v úterý 1. března. Na tento den totiž letos připadl masopustní úterek. Průvod maškar za svolení starosty obce prošel vesnicí a skončil na náměstí, kde byly přečteny hříchy obviněnému Bakchusovi. Ten za ně byl odsouzen    k utopení v potoce. Rozsudek byl vykonán neodkladně. Poté již nic nebránilo dalšímu veselí. 

Akce pořádaná ve spolupráci školy a obecního úřadu sklidila velký úspěch. Děkujeme hospodyním za výborné pohoštění a všem zúčastněným za úžasnou atmosféru!

Fotky zde.  


MASOPUSTNÍ TÝDEN

krásně vystihli ve své básničce čtvrťáci, kteří získali vítězství za největší počet masek i jejich originalitu:


Od pondělí budou jarní prázdniny,

ale my i tento týden děláme samé koniny.

V pondělí na Valentýna

zrůžověla nejen Týna.

Růžová, červená barvička, 

všude samá srdíčka,

prostě zamilovaná školička.

V úterý ve sportovním

škola tvoří skvělý tým.

Ve středu samý kovboj, indián,

masopustní týden byl moc skvělý plán.

Ve čtvrtek klobouky a čepice

pobavily nás velice.

A v pátek jsme k nepoznání

všude samý pán a paní.

V gala všichni společně

bavíme se výtečně!


Fotky zde. 

VALENTÝN VE ŠKOLE

Týden před svatým Valentýnem přichystali členové školního parlamentu pro své spolužáky překvapení. Na okně  v mezipatře se objevila velká zlatá schránka, ve třídách visely plakáty. Všichni, kteří chtěli potěšit své kamarády, měli možnost tak učinit. Stačilo napsat valentýnské přání a vhodit jej do připravené schránky. V den sv. Valentýna doručil školní parlament valentýnky určeným příjemcům.  

Děkujeme za príma den!

Fotky zde. 

PÁLÍ!

je název pořadu neziskové organizace Avalone, která seznamuje děti s nebezpečím popálenin a jejich prevencí. Žáci 2. stupně se ho zúčastnili ve středu 2. února, žáci 1. stupně den následující. Věříme, že získali cenné rady a informace na celý život.

Fotky zde. 

VÁNOČNÍ BESÍDKA 2021/2022 ke zhlédnutí zde. 

Výsledky voleb do školské rady si můžete prohlédnout zde.

Ukončení plaveckého výcviku

Ve středu 8. prosince jsme do táborského bazénu jeli na poslední lekci plavání. Za své výkony získali nejrychlejší plavci diplom a všichni jsme si odvezli mokrá vysvědčení.

Fotky zde. 

Volby do školské rady

V pátek 17. prosince 2021 se od 7:00 do 17:00 hodin budou v budově základní školy konat volby do Školské rady při ZŠ Kosova Hora. 

Oprávněnými voliči jsou všichni zákonní zástupci žáků naší základní školy, kteří volí kandidáty ze svých řad, a dále pedagogičtí pracovníci základní školy, ti volí zástupce za pedagogy. 

Vše o plánovaných volbách, včetně seznamů kandidátů, naleznete zde.

Zveme k volbám všechny zákonné zástupce našich žáků a rovněž všechny pedagogy ZŠ. Volební lístky budou k dostání v čase voleb ve škole.

Mikulášská nadílka

V pátek 3. prosince se po roce opět přišel do školy podívat svatý Mikuláš. Samozřejmě s sebou nezapomněl vzít ani čerty s andělem. A tak se nadělovalo všem, hodným i těm zlobivým! 

Foto zde. 


Covid ve školách – kdo o čem rozhoduje?

Podrobné informace naleznete zde, přehledný leták zde.

Záchranářská lekce na plavání

Součástí plaveckého výcviku bylo seznámení se s pravidly zachraňování tonoucího. Odvážlivci z řad plavců si mohli některou techniku i vyzkoušet. Všichni si ale budeme pamatovat, že máme dodržovat Desatero bezpečného pobytu u vody:

Foto zde. 

HALLOWEEN ve škole

Žáci 9. třídy  seznámili v pondělí 1. listopadu své mladší spolužáky s Halloweenem a jeho zvyklostmi. Původně keltský lidový svátek se zachoval především v anglosaských zemích a zde se slaví den před křesťanským svátkem Všech svatých, tedy 31. října. 

Foto zde. 

DRAKIÁDA

V pátek 22. října se celá škola pustila do výroby draků. Na louce nad hřbitovem se pak před polednem prohánělo hejno dračích krasavců.

Foto zde. 

Dopravní výchova

Po teoretické přípravě, která proběhla ve středu 6. října, vyrazili žáci 4. a 5. třídy v úterý 12. října na dopravní hřiště do Příbrami. V praxi si ověřili své načerpané znalosti a někteří dokonce získali řidičský průkaz cyklisty.

Foto zde. 

Školní parlament
Po roční odmlce způsobené Covidem-19 opět obnovil svou činnost školní parlament pod vedením paní učitelky Chlastákové. Náš ŠP se skládá vždy ze dvou zástupců za každou třídu, počínaje páťáky. Na konci září proběhla první schůzka, kde byl nastíněn plán činnosti parlamentu v tomto školním roce – budeme hrát školním rozhlasem oslavencům k narozeninám, budeme sbírat víčka od PET lahví pro dobrou věc, čeká nás již tradiční masopustní týden a … a dál se nechte překvapit, nebude toho málo :-)
Pokud by kdokoliv z vás, našich spolužáků, měl jakýkoliv nápad, podnět či opodstatněnou připomínku, nebojte se na nás obrátit, přetlumočíme vše vedení školy a pokusíme se najít společnou cestu :-)
S pozdravem Anet, Áda, Áďa, Ela, Honza, Martin, Ninuš a Páťa

VODA MNE NAPADÁ

je název živé výstavy v písecké Sladovně, jež ukazuje a vysvětluje vztah člověka k vodě. Žáci 1., 2. a 4. třídy ji navštívili v rámci projektu "Voda", kterému se v průběhu září věnovali.  Při té příležitosti jsme také využili možnost navštívit MRAVENIŠTĚ a seznámit se s životem jeho úžasných obyvatel.

Foto zde. 

POVINNÝ PLAVECKÝ VÝCVIK

Ve středu 15. září zahájili žáci 1., 2. a 3. třídy plavecký výcvik v Plavecké Akademii Tábor.
Úvodní hodina se všem moc líbila.

Fotky zde. 

SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ ŠKOLNÍHO ROKU

proběhlo ve středu 1. září 2021 na školní zahradě. Deváťáci již tradičně přivítali nové žáčky do první třídy. 

Přejeme všem, ať se jim v novém školním roce daří!

Foto zde. 

ZAHÁJENÍ ŠKOLNÍHO ROKU 2021/2022

Nový školní rok zahájíme ve středu 1. září 2021 v 8:30 hodin na školním hřišti (v případě nepříznivého počasí v tělocvičně).
Všichni žáci i rodiče musí mít ve vnitřních i vnějších prostorách školy nasazené roušky nebo respirátory! 
(Venku je možné roušku odložit pouze při zachování odstupu 1,5 m.)

 Prosíme žáky o včasný příchod (již v 8.15). Vyučování bude končit do 10:00 hodin. 

Školní družina bude otevřena od čtvrtka 2. září. Obědy ve školní jídelně budou mít všichni žáci školy přihlášené od 2. září.

 Pokud o oběd nebude mít žák zájem, je nutné jej individuálně odhlásit u paní hospodářky, M. Havelkové (tel. 607 026 765).

Informace o organizaci školního roku 2021/2022 zde. 

Na zahájení školního roku srdečně zveme nejen žáky, ale i jejich rodiče.
Těšíme se na Vás!